Hiba
  • Hiba történt a csatornaadatok betöltése közben.

Beszámoló a bécsi hulladékégetőről

Tanulmányi kirándulás (Wien 2011.11.07.) - szubjektív értékelés - Tatai Róbert

 Kedves Major Laci barátom!

 Az alábbiakban megosztom Veled gondolataimat a bécsi tanulmányi kirándulásunkról.

 01. Az előzményekről:

Meghívásod megtisztelő volt. Örültem, hogy gondoltál rám is. Tetszett a program előkészítése: jó volt a meghívó, a kisfilm az üzemről, az üzemlátogatás szabályait ismertető leírás és a tervezett egyéb (kiegészítő) program gondolata is. És tetszett a közös utazás megszervezése is, mert így az együttlét jó lehetőséget teremtett az ismerkedésre és a csapatépítésre is.

02. Az utazásról:

Tetszett a fogadtatás: a bemutatás és a finom forró kávé (5+)! Telitalálat volt az útravaló: ízletes pogácsa, friss ásványvíz és tartalmas program (videó és bemutatkozás) az utazás alatt. Kényelmes volt a kisbusz, és jó volt a sofőr is. Tetszettek a csoport-fotózások és a társaság maga is. Nekem megfelelő hosszúságú volt a közös program.

 

03. A hulladékégető üzemről:

Profi volt az üzem bemutatása: nem siettettek bennünket, mindent alaposan megmutattak, a feltett kérdéseinkre válaszoltak, szabadon fotózhattunk és úgy vigyáztak Ránk, hogy az nem volt zavaró. Jó volt a tolmácsolás is. Az üzem épülete mérnöki és építészeti szempontból is korrekt: igényes megjelenés, átgondolt részletek, tartós anyagok. És elgondolkodtatóan hatalmas méretek: - ilyen kicsik vagyunk? - ennyi hulladékot termelünk? – egy ekkora beruházást csak összefogással, jól szervezetten, és csak hasznos közös cél érdekében lehet és szabad megvalósítani! És ez már nekem sok(k): ennyi szemetet nem szabad termelnünk és felhalmoznunk. Ezért mondtam hazafelé a buszon, hogy vegyünk vissza az ész nélküli fogyasztásunkból.

 

04. A Hundertwasser-házról:

Jó ötlet volt gazdagítani a programot, mindig kell a kultúra is! Érdekes volt az épület, és tanulságos volt megnézni a kiállítást is. Szerintem Hundertwasser egy „fura figura”: nem tud/akar normálisan élni, másképp látja a dolgokat, új szabályokat alkot, és lázad a világ ellen. És teszi ezt következetesen és kitartóan. Szerintem az ilyen deviáns ember nem követendő példa, de érdemes elgondolkodni cselekedetei okán – és ezért lehet tanulságos megismerni gondolatait. Hundertwasser „művészete” (mit nevezünk művészetnek?) olyan, mint az orvosság: kismértékben lehet gyógyszer, de nagy mennyiségben biztos méreg.

 

05. Összegzés:

Tanulságos, jó programot szerveztél – gratulálok! Érdekes embereket és gondolatokat ismerhettem meg. Remélem, hogy Neked is hasznos volt/lesz az együtt töltött nap. Köszönöm a kirándulást.

 

Székesfehérvár, 2011. november 10.

 

Barátsággal: Tatai Robi

Kiegészítő információ