Hiba
  • Hiba történt a csatornaadatok betöltése közben.

Akadálymentes honlap

Minden ember különböző, mások az igényei, képességei és lehetőségei. Ami egyikünknek jó illusztráció, szép ábra, az a másiknak átláthatatlan bitsorozat, vagy percekig töltődő fölösleges adat, ahol az egyik ember táblázatot  lát, a másik soronként rendezett adathalmazt. Ami az egyik kijelzőn nagynak tűnik, a másikon túl kicsi. Ezeket az akadályokat le kell bontani, az esélyegyenlőség megteremtése és az akadálymentesítés minden uniós pályázat esetében alapvető elvárás.

Egy akadálymentesített honlap létrehozása esetén nem csak a fogyatékossággal élőket kell figyelembe venni, hanem az egyéb, valamilyen szempontból különleges igényű csoportokat is. Vegyük sorra a lényegesebb csoportokat.

 Fogyatékossággal élők

A testi vagy lelki fogyatékossággal élők nem csak, hogy nagy csoportját alkotják az akadálymentesített honlapok felhasználóinak, hanem sokkal jobban igénylik is azt, hiszen számtalan ügyet otthonról tudnak intézni.

Vakok és gyengénlátók

Sokan azt gondolják, hogy az akadálymentesített honlapok egyetlen célcsoportja a vakokból áll. Ez így nem igaz, de elsőként természetesen rájuk kell gondolnunk. Ahhoz, hogy egy honlap tartalmát a vakok felolvasóprogramja, vagy kijelzője is értelmezni tudja, a teljes tartalomnak elérhetőnek kell lenni szöveges formában is. A gyengénlátók igényei nem teljesen azonosak a vakokéval: ők a nagy, jól szerkesztett ábrákat képesek lehetnek látni. Akik nem használnak felolvasóprogramot, kifejezetten igénylik, hogy a betűtípust illetve a kontrasztot állíthassák az oldalon.

Színvakok és hallássérültek

Fontos alapszabály akadálymentesített honlap készítésekor, hogy szín és hang ne hordozzon fontos információt. A szín nem csak a (szín)vakokat akadályozhatja a megértésben, hanem a színtévesztőket, régi monokróm monitort vagy a modern, de kevés színnel rendelkező mobiltelefonos böngészőt használókat is. Hang esetében a hangkártyával illetve hangszóróval fel nem szerelt, például irodai gépekre is gondolni kell.

Mozgássérültek

E felhasználói csoportba azok tartoznak, akik valamilyen alternatív kezelőfelülettel kezelik a számítógépüket: ez azt is jelentheti, hogy nem rendelkeznek egérrel, csak billentyűzettel vagy fordítva. Mindenkinek nagy segítség,  ha nem kell sokat gépelni.

Értelmileg visszamaradottak

Komoly kihívást jelent egy olyan átlátható és könnyedén használható felhasználói felület kialakítása, amelyet értelmi fogyatékosok is tudnak használni. Ez a feladat két részre szedhető, az egyik az átláthatóság és egyértelműség - erre mindig törekedni kell. A felhasználót lépésről lépésre kell vezetni, hogy mindig értse és tudja, hogy pontosan hol tart az adott folyamatban.

Technológiailag megkülönböztetettek

Az embereket az általuk használt eszközök képességeiben rejlő különbözőségekből adódó akadályok is gátolhatják.

Eltérő képernyőméret

Sorban jelennek meg a böngészésre képes mobiltelefonok és PDA-k (kézigépek), valamint a 19 colos és annál nagyobb monitorok is. E szélsőségekre fel kell készülni. El kell kerülni a vízszintes görgetést, mert ez átláthatatlanná teszi az oldalt és nehézkes lesz a kezelése is.

Elavult böngésző

Sokan használnak olyan régi számítógépet és operációs rendszert, amely nem is teszi lehetővé a böngésző frissítését. E programok nem képesek JavaScript vagy Flash animáció futtatására, de az is előfordul, hogy bizonyos cégeknél biztonsági okokból ezeket letiltják.

Gyenge hardver

Egy régi gép kevés memóriával rendelkezik, nem tud nagyobb oldalakat megjeleníteni és minden bizonnyal régi böngészője is van. Komoly probléma a lassú Internet-kapcsolat is. A nagy adatállományok, képek, táblázatok letöltése annyira lassíthatja a használatot, hogy a felhasználó esetleg nem várja ki, s elkattint.

 

Speciális célcsoportok

Gyerekek

A gyerekek már hamar képesek használni az egeret, de mivel a betűket kevésbé ismerik, a billentyűzet használata náluk a speciális gombokra korlátozódik. A figyelmük könnyen irányítható, de könnyen el is kalandozik, a legszínesebb, legérdekesebb, mozgó elemre fognak figyelni, kattintani. A gyereket vezetni kell egyik feladatról a másikra.

Idősek és informatikai szempontból alacsony képzettségűek

A mai nyugdíjas generáció életében a technika hatalmas fejlődésen ment keresztül, ennek a korosztálynak nagyon lényeges a korábban már többször is hangoztatott átláthatóság és a lépésenkénti vezetés. Így körülbelül érti, hogy mi történik, de ha mégis elveszne, biztos lehet benne, hogy a program végigvezeti, és a végén kilyukad valahol. A manapság olyan közkedvelt felugró (popup) ablakok például teljesen elrontják ezt az átláthatóságot. Mindenkinek jól jön egy jól felépített súgó, de azok számára, akik nem annyira értenek az informatikához, ennek megléte és használhatósága létfontosságú lehet.

Forrás: A W3C Magyar Iroda (W3C MI)

Kiegészítő információ